Workshops
Naast lessen in dorpen geeft De Rijdende Popschool workshops voor bedrijven, de jeugdzorg, op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. We bieden zowel eenmalige workshops aan als reeksen. Bij een reeks workshops kan deze eindigen in een presentatie.
Overleg over aanpassingen van het aantal workshops en de inhoud is natuurlijk altijd mogelijk. Ook andere workshopvormen zijn te bespreken. Zo hebben we een keer een projectweek georganiseerd op de George Martens School waarbij leerlingen aan de slag gingen met decor bouwen, dans, muziekproductie en in een bandje spelen. Aan het einde van de week gaven de leerlingen een presentatie waarin alles samen kwam.
Workshopsprogramma’s van meerdere weken:
Play in a Band
Een groep deelnemers vormen samen een popband en kunnen in die band zingen, drummen, gitaar, basgitaar en piano spelen. In 4 tot 6 workshops van anderhalf uur studeren ze samen met een bandcoach 2 tot 3 nummers in. Dit zijn geen kinderliedjes, maar echte popnummers die veelal in de Top 40 hebben gestaan. De laatste workshop kan een presentatie zijn voor ouders, familie en vrienden. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen. Het is niet nodig om ervaring te hebben met het bespelen van een instrument.
Doelgroep: groep 5,6,7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers
Beats & Lyrics
In dit workshopprogramma gaan deelnemers in 4 tot 6 workshops van anderhalf uur aan de slag met beats te maken, een tekst te schrijven en deze uiteindelijk te rappen of te zingen op de zelfgemaakte beat. Het werkt voor kinderen erg motiverend om op deze manier op een andere manier bezig te zijn met schrijven en taal. Ook kunnen ze op een laagdrempelige manier beats maken en komt het geheel samen in een tof nummer. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen.
Doelgroep: groep 6,7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 20 deelnemers
The Sound of…. (Lewenborg, Beijum, Garmerwolde, etc.)_
Deelnemers gaan in 2 tot 4 workshops aan de slag met het maken van een compositie op basis van geluiden die ze zelf hebben opgenomen in de wijk. Eerst gaan ze met apparatuur de wijk in om bijvoorbeeld het geluid van een dichtslaande kliko op te nemen, een groep ganzen of voorbijkomend verkeer. Na het opnemen kunnen ze experimenteren met de verschillende soundbites en hier een compositie van maken. Uiteindelijk hebben ze een klanklandschap van hun eigen omgeving als eindresultaat.
Doelgroep: groep 5, 6, 7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 16 deelnemers
N.B. Bij deze workshop gaan we in groepen de wijk in. Er is daarvoor extra begeleiding nodig. Hier kan De Rijdende Popschool stagiaires voor inzetten, maar de inzet daarvan is niet gegarandeerd. Inzet van NSO-medewerkers, ouders, leerkrachten of vrijwilligers zou daarom nodig zijn om de workshop betaalbaar te houden voor de opdrachtgever.
Voeg je header hier toe
Losse workshops in verschillende disciplines
Play in a Band
Een groep deelnemers vormen samen een popband en kunnen in die band zingen, drummen, gitaar, basgitaar en piano spelen. In 1 (of meer) workshops studeren ze samen met een bandcoach een nummer in. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen. Het is niet nodig om ervaring te hebben met het bespelen van een instrument.
Doelgroep: groep 5,6,7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers
Beats maken
Deelnemers leren in 1 tot 3 workshops een beat (HipHop, House of andere EDM) te maken op een computer, onder begeleiding van een professionele producer. Deelnemers kunnen zo kennismaken met de gangbare software en leren hoe een goede beat is opgebouwd. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen.
Doelgroep: groep 6,7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 20 deelnemers
Rappen
Deelnemers leren in 1 tot 3 workshops een eigen raptekst te schrijven en te rappen op een bestaande beat. Zo kunnen ze op een creatieve manier met taal aan de slag en leren ze van een professionele rapper hoe je het beste je teksten kunt timen op een beat. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen.
Doelgroep: groep 5, 6,7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 20 deelnemers
DJ’en
Deelnemers leren in 1 tot 3 workshops de basisprincipes van DJ’en door het zelf uit te proberen. Ze kunnen experimenteren met DJ-controllers onder begeleiding van een professionele DJ en leren zo de basis van het vak. Beatmatchen, mixen, loops, cue-points en allerlei effecten komen voorbij tijdens deze workshop. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen.
Doelgroep: groep 5, 6, 7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers
Songwriting
Deelnemers schrijven in 1 tot 3 workshops een popsong in samenwerking met een professionele songwriter. Ze kunnen een thema bedenken, een liedtekst schrijven en nadenken over de sfeer van het nummer. De songwriter helpt met het schrijven van de begeleidende muziek en de melodielijnen. Aan het einde van deze workshop(reeks) zingen de deelnemers samen met de songwriter het gemaakte liedje en wordt deze opgenomen. Zo blijft er een leuke herinnering over waar de deelnemers op een later moment naar kunnen luisteren.
Doelgroep: groep 5, 6, 7 en 8
Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers
De Grote Kleutershow (Roderik’s Grote Kleutershow)
De Grote Kleutershow bestaat uit 2 workshops waarin kinderen aan de slag met liedjes zoals ‘’ De Wielen Van De Bus’’, ‘’Berend Botje’’, en Wij Hebben Thuis Een Gasfornuis’’. In de eerste sessie gaan ze met behulp van afbeeldingen op een digibord zingen, onder begeleiding van de muziekdocent die de liedjes speelt. Tijdens de tweede sessie worden er percussie-instrumenten toegevoegd en kunnen kinderen naast het zingen ook instrumentaal meedoen.
Doelgroep: groep 1 en 2
Groepsgrootte: +/- 25 leerlingen
De Muzikale Ontdekkingsreis (Roderik’s Muzikale Ontdekkingsreis)
In 3 workshops gaan kinderen op muzikale ontdekkingsreis onder begeleiding van een muziekdocent. Tijdens elke workshop wordt er een ander instrument uitgelicht en daarnaast is er altijd ruimte om samen te zingen. Gitaar, piano en het drumstel komen voorbij. Ze krijgen uitgelegd wat voor instrument het is en ze kunnen op een digibord voorbeelden zien en beluisteren. Vervolgens mogen ze ook zelf aan de slag en proeven aan de verschillende instrumenten.
Doelgroep: groep 3 en 4
Groepsgrootte: +/- 25 leerlingen
MALS (Mobile Analoque Loop Station)
Tussen september en december ontwikkelt De Rijdende Popschool op de Bisschop Bekkerschool in Groningen een lesprogramma rondom de MALS machine. De machine biedt deelnemers een laagdrempelige manier om kennis te maken met een aantal muzikale basisbegrippen over muziek en compositie. De machine bestaat uit een tafel met een houten arm die kan ronddraaien. Aan deze houten arm kunnen materialen gehangen worden die tegen voorwerpen op de tafel aankomen. Deze klanken komen vervolgens ritmisch samen. Er is veel ruimte om te experimenteren met klanken en de MALS spreekt gemakkelijk tot de fantasie. De tastbaarheid van de voorwerpen en materialen maakt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een ritme uitgebeeld te zien en te horen.